www.GrindstedSejlklub.dk

Optimist-jollen

De bedste sejlere i Verden har næsten alle startet deres kariere i en Optimist-jolle. Og hvorfor det? Fordi Optimistjollen har alt det, der gør starten på en sejler-karierre tryg, sjov og udfordrende. Hertil kommer, at de fleste klubber, herunder naturligvis også Grindsted Sejlklub, sætter godt kammeratskab i højsæde. Man kan starte at sejle optimistjolle fra 7-8 års alderen, herudover er det en forudsætning, at man er tryg ved at færdes på og i vand.

På hjemmesiden http://www.ocd.dk/ kan du læse om hvad optimistsejlere i andre dele af landet laver og tilbyder. Her finder du også oplysninger om stævner og resultater.

Hvad hedder hvad på optimistjollen?

SKROGET er bådens bund, som typiskt er lavet af glasfiber (tidligere træ) Skroget indeholder flydebestanddele, således at skroget ikke kan synke.
SÆNKEKØLEN er en flad firkantet "plade", som monteres på langs midt i skroget i en dertil indrettet sprække, således at sænkekølen (sværdet) når ned i vandet og sikrer at jollen/båden ikke driver sidelæns, når man krydser op mod vinden.
RORET og RORPIND monters bagpå jollen/båden og bruges til at styre med.
MASTEN monteres i skroget, så den står lodret.
BOMMEN monteres vinkelret på masten (vandret)
BOMNEDHALET/STORSKØDET er det tov, som holder sejlet nede, når der kommer tryk i sejlet. Det fungerer også som jollens "speeder", da det er vha. skødet at man stiller sejlet.
SPRYDSTAGET monteres ca. midt på masten og i toppen af sejlet, og skal holde sejlet udstrakt.
SEJLET fastgøres til mast og bom og holdes udspændt vha. sprydstaget.
SEJLPINDE er to små pinde, som er syet ind i sejlet bagud. De hjælper sejlet med at holde en bedre facon
TIKLER er små snore på hver side af sejlet, som afslører om sejlet fanger vinden optimalt

Andre nyttige sejler-udtryk

STYRBORD: Når man kigger fremad i jollen er styrbord = højre side. (jollens styrbord side er konstant og skifter ikke, selvom du vender dig om!).
BAGBORD: Når man kigger fremad i jollen er bagbord = venstre side.  (jollens bagbord side er konstant og skifter ikke, selvom du vender dig om!)
LÆNS: Der er, når man har vinden ind fra ryggen (sejlet skal slækkes så meget som muligt)
KRYDS: Det er, når man ønsker at sejle i modvind. Det kan man ikke, så i stedet må man stramme sejlene så hårdt hjem som muligt vha. storskødet og sejle zig-zag så tæt på vind-retningen som muligt.
FALDE AF: Betyder at dreje båden væk fra vinden
SKÆRE OP: Betyder at dreje båden tættere op mod vinden. Skærer man helt op i vindøjet, mister båden sin fart (= bremse)
VINDØJE: Den retning, vinden kommer fra
HALSE/BEN: Betyder den kurs/retning, jollen sejler (eks. styrbord halse)
LUV: Den båd, som fanger vinden først på samme halse er luv (luv viger for læ)
Den båd, som ligger i læ af en anden båd er læ båd (luv viger for læ)
VIGE: Betyder at give plads, så man ikke sejler sammen.